Breaking News
Home >> Education & Career >> GK Questions with Answers on Ancient Indian History

GK Questions with Answers on Ancient Indian History

capturevcvv

1. Which of the following term is related to the study of inscriptions?

A. Epigraphy

B. Calligraphy

C. Cartography

D. Numismatic

Ans: A

2. Find the odd pair:

A. Sarga : Evolution of the Universe

B. Pratisarga : Involution of the Universe

C. Manvantantar: Recurring of the Time

D. Vamsa: Life stories of some selected characters

Ans: D

3. Who was discovered the first Palaeolithic stone in India in 1863?

A. Robert Bruce Foot

B. Quartzite Man

C. D.R Sahni

D. Both A & D

Ans: A

The Gupta Empire: A Detailed Summary

4. The term Palaeolithic was coined by archaeologist…….. in 1865.

A. D.R Sahni

B. Robert Bruce Foot

C. John Lubbock

D. Herodotus

Ans: C

5. The Indus Valley Civilization belongs to the age of:

A. Chalcolithic Age

B. Bronze Age

C. Stone Age

D. Both A & B

Ans: D

6. Which Buddhist text mentions only the first twelve Mahajanapadas and omits the last four Mahajanpada out of 16?

A. Bhagavati Sutra

B. Digha Nikaya

C. Bhagvati

D. Anguttara Nikaya

Ans: B

7. Which site of Indus Valley Civilisation was only city without a citadel?

A. Dhaulavira

B. Chanhudaro

C. Harappa

D. Kalibanga

Ans: B

Summary of Indus Valley Civilization (Harappa Civilization)

8.  Which Pala ruler founded the famous Vikramshila University for the Buddhists?

A. Mahipala

B. Devapala

C. Gopala

D. Dharmapala

Ans: D

9. Find out the odd pair:

A. Yuvaraj: The crown prince

B. Purohita: The chief priest

C. The Senapati: The commander in chief

D. Amatya: Spies/ Espionage

Ans: D

10.  Which of the following ancient text reveals the list of Mauryan rulers and chronology?

A. Puranas

B. Brahamanas

C. Vedas

D. None of the above

Ans: A

To get regular News Update please like our Facebook Page and Follow us on Twitter. Now you can also Download our Android App form Google Play.

Check Also

Apple’s iPhone 8 sees muted launch in Asia

Sting Newz Technolgy Desk: Apple Inc’s launch of iPhone 8 kicked off in a less lively …

Leave a Reply

Your email address will not be published.